تماس با مدير وبلاگ  تکليف و چک ليست بازي و سرگرمي آزمايش هاي علمي  فعاليت هاي آموزشي شعر و داستان مصور کاردستي صفحه نخست
بالاخره خارک ها رطب شدند

وب سایت تخصصی کودکان

به خانه دانش آموزان بندر خوش آمدید

 
 
نمیدانم تا به حال درخت نخل را از نزدیک دیده اید و در فصل بهار بوی طاره های(میوه اولیه نخل - طارونه ) تازه نخل را استشمام کرده اید یا نه . آیا تا به حال در فصل خرماپزون (دوره زمانی که گرما در اوج خود در مناطق خرماخیز ظاهر می شود ) در مناطق خرماخیز حضور داشته اید ؟ آیا تا به حال بالا رفتن از نخل ۵ یا ۶ متری را تجربه کرده اید ؟ در منطقه ما افراد ماهری وجود دارند که با استفاده از پرونگ (چند رشته طناب  که برای بالا رفتن از درخت به صورتی خاص بافته می شود ) از تنگ (تنه) بلند نخل ها بالا می روند و محصولات نخل را برداشت می کنند . این افراد هنگام بالا رفتن ماتکو (یک نوع سبد مخصوص ) که از پیش نخل (برگ درخت نخل) ساخته می شود را با خود می برند تا محصولات برداشتی را در آن قرار دهند . آیا تا به حال خرما و یا خرک (خارک) را از پنگ (خوشه های خرما) جدا کرده اید ؟
اگر درخت نخل ، طاره ، خرک ، پنگ ، پرونگ و ماتکو را ندیده باشید حتما خرما را دیده اید و از خوردن آن لذت برده اید .
با آغاز فصل رطب شدن خارک ها تصمیم گرفتم که برای شما اطلاعاتی از درخت نخل که تقریبا در حیاط همه ی ما جنوبی ها یافت می شود بیاورم . سعی کردم به ساده ترین شکل ممکن این اطلاعات را در اختیار شما دوستان قرار دهم . در ادامه مطلب با من همراه شوید تا زیبایی هایی از این درخت بهشتی را با هم به تماشا بنشینیم .

                                          

طارونه (طاره) نخل اولین میوه ی درخت نخل می باشد . این طاره ها بعد از چند روز سبز رنگ می شوند که به ان چاقالی (خلالو) می گویند .

                                          

چاقالی (خلالو) سبز با فرارسیدن فصل گرما کم کم تغییر رنگ داده و بسته به نوع نخل به رنگ های مختلف قرمز ، زرد تبدیل می شود . به این میوه های زرد و سبز رنگ درخت نخل خارک (خرک) می گویند .

                                          

خوشه های خارک (پنگ) را در تصویر می بینید که از درخت نخل آویزان هستند . تعداد خوشه های نخل (پنگ) هر نخل بسته به سن و نوع نخل متفاوت است .

        

با آغاز فصل گرما خارک ها کم کم شروع به رطب شدن می کنند . بسیاری از مردم وقتی که خارک در مرحله بالا به سر میبرد یعنی نیمه ای از آن به رطب تبدیل شده را برداشت کرده و استفاده می کنند . ما در اصطلاح محلی به آن دمپاز (دمپز) می گوییم . در تصویر انواع دمپزهای نخل های مختلف را مشاهده  می کنید .

         

                                                  

خیلی ها فکر می کنند که رطب همان خرماست ، ولی این دو تفاوت زیادی با هم دارند . آفتاب داغ مناطق گرمسیری باعث می شود که خارک بعد از مدتی تیره و آبدار شود که به آن رطب می گویند .

                                          

بعد از تبدیل به رطب شدن خارک ها ، باید بیست روز رطب ها بر روی خوشه های درخت نخل نگهداشته شوند تا وقتی که تقریبا نیمه خشک شوند که به این رطب نیمه خشک خرما می گویند . از اینجا تفاوت رطب و خرما مشخص می شود .    

                                         
در این تصویر خارهای روی ساقه درخت نخل را مشاهده می کنید . در منطقه ما به واژه ساقه در اصطلاح محلی گرد می گویند . از ساقه های بلند و محکم درخت نخل در موارد زیادی استفاده می شود .

                                          

برگ های (پیش) همیشه سبز درخت نخل را در تصویر مشاهده می کنید . این برگ ها مثل برگ درخت کاج نوکی سوزنی شکل دارد و بخاطر ذخیره کردن آب در آن همیشه سبز رنگ هستند .

در حال حاضر بخش زیادی از خرمای استان‌های بوشهر ، فارس و خوزستان به  کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و اروپا صادر می‌شود. به طور مثال فقط از بوشهر سالانه 50 هزار تن خرما به خارج صادر می‌شود .

پ ن : اصطلاحاتی که در متن بالا به رنگ متفاوت نوشته ام ، اصطلاح محلی واژگان درون پرانتز ، در منطقه ما می باشد .

نوشته شده در ۱۳۸۹/۰۵/۰۳ساعت 13:47 توسط خانم معلم بندری| |

Design By : خانم معلم بندري